Trabzon Bölgesi (Artvin, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon) Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın 16 Ekim Dünya Gıda Gününü Kutlayarak, Tek Sağlık Uygulamasına bir an önce geçilmesi gerektiğini vurgalayarak, Güvenilir Gıdaya dikkat çekti. Bir yanda açlık biryanda obezite ile mücadele etmeye çalışan çelişki içerisinde bir dünya gıda gününü daha kutluyoruz.
Başkan Sayın konuşmasında şunları ifade etti;
FAO tarafından Dünya Gıda Günü için belirlenen 2020 yılı teması; “Hep birlikte büyütelim, besleyelim ve sürdürelim” olarak ilan etmiştir.
Gıdanın ve geleceğinin gerçekçi ve doğru analizlere, isabetli gıda politikalarına ihtiyacı vardır. Aksi takdirde kutlanacak nice gıda günleri meseleyi çözemeyecektir.
Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı bir çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenilir gıdalar ile mümkün olabilmektedir. Zoonoz hastalıklarla mücadelede ve olası pandemilere karşı koruyucu hekimlik sağlığın korunmasında en etkili ve en ekonomik yöntemdir. Bu nedenle ülkemizde veteriner hekimler ile insan hekimleri ve çevre sağlığı konusunda yetkin meslek gruplarının iş birliği içinde çalışması gerekir.
Maalesef, günümüzde sağlıklı, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmadaki çarpıklıklar, adaletsizce paylaşımlar açlık sebebiyle yaşanan hastalıklar ve ölümler tüm dünyanın problemidir. Bu durum sosyal dokuyu hırpalayarak değerlerin yozlaşmasına ve kaybolmasına sebep olmaktadır. Güvenli gıdaya ulaşmak için firmaları ifşa etmek tek başına yeterli olmayıp, denetimlerin çok daha sıkı yapılması ve ceazi mü edelerin daha yüksek ve caydırıcı nitelikte olması gerekmektedir.
Dünyada aşırı beslenme ve obezitenin küreselleşmesidir. Obezitenin küresel ekonomiye etkisi yaklaşık 2 Trilyon Dolar iken, dünyada 700 Milyon obez ve 2,3 Milyar fazla kilolu insan olduğu tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul ederken, yine aynı örgüt tarafından yürütülen son araştırmalarda obezitenin kanserle yakın ilgisi olduğu belirlenmiştir.
Bir başka gerçek ise gıda israfıdır ki, Dünya Bankası raporuna göre, çöplüklere atılan yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu bilgisi yer almaktadır.
Geleceğimizin, teminatı olan çocuklarımızın yeterli beslenmesi, sağlıklı gençler ve yetişkinler olabilmeleri için, ortak akıl ile akılcı politikalar geliştirilmeli, halkımızın tüm kesimleri yeterli hayvansal proteini uygun fiyatlar ile temin edebilmelidir. Gelecek nesillerimiz adına gıdanın ve geleceğinin ön yargılardan uzak, gerçekçi ve doğru analizlere ihtiyacı vardır. İnsanlığın hak temelinde ortak ve adil bir paylaşımı olmadan, açlık, sefalet ve vahşet devam ederken kutlanacak daha nice gıda günleri meseleyi çözemeyecektir.
Global açlığın önlenmesi ile güvenli ve güvenilir gıda için veteriner hekim gerekliliği her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Güvenli ve yeterli gıda arzında hayvan sağlığı ile hayvansal üretimin sağlıklı çevresel şartlarda yapılması gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir.Çiftlikten çatala güvenilir ve yeterli gıda zincirinin bütün halkalarında veteriner hekimler en önemli rolleri üstlenmektedir. Sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda ve bütün bunların sonucunda sağlıklı insan ve sağlıklı toplum olgusunun sahibi veteriner hekimlerdir.
Dünya Gıda Gününün, gıdanın silah olarak kullanılmadığı, açlıktan kimsenin ölmediği, tüm insanların sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşabildiği ve gıda güvencesine sahip olduğu bir Dünya ve Türkiye özlemiyle üreticilerimizin, çiftçilerimizin ve milletimizin 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyoruz.
http://www.karadenizdesonnokta.com.tr/saglik/baskan-sayin-guvenilir-gida-ya-dikkat-cekti-h58444.html
Karadeniz'de Sonnokta Gazetesi